3100 Salgótarján, Bajcsy-Zs. út 9. Útvonal tervezes


Élelmiszer-, vegyiáru- és gyógynövény eladóOKJ azonosító: 31 341 01, E-000397/2014/A037További képzések


Az élelmiszer- és vegyiáru-eladó  képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének áruházakban, vagy  élelmiszerboltokban  állást találni. Az Élelmiszer- és vegyiáru-eladó munkájának legfontosabb eleme  a vevők kiszolgálása,és az áruforgalom folyamatos biztosítása.
 
Ezen  belül  az  élelmiszer  eladó  feladatai  különösen  a  következők:
Az élelmiszer- és vegyiáru eladó az áruforgalom lebonyolítása és a kereskedelmi egység szabályszerű működtetése mellett előkészíti és lebonyolítja az élelmiszerek, vegyiáruk mennyiségi és minőségi átvételét. Betartja az élelmiszerek és vegyiáruk tárolására   vonatkozó  speciális előírásokat. Vezeti  a  minőségbiztosítási rendszer  működtetéséhez  előírt  nyilvántartásokat. Ellenőrzi a jövedéki termékek épségét és a korlátozás betartását. Ellenőrzi a szavatossági időket és szelektál. Ellenőrzi és feljegyzi a tárolási hőmérsékletet. Biztosítja a hűtőláncot. Biztonsággal üzemelteti az élelmiszerek értékesítése során használt gépeket, eszközöket.  Ellenőrzi a mérőeszköz  hitelesítésének  meglétét. Szakszerűen kihelyezi és  bemutatja az  élelmiszeripari és vegyipari  termékeket. Igény  szerint  tájékoztatást  ad  a  korszerű táplálkozást  biztosító  élelmiszerekről. Leméri az  árut. Az előírások szerint intézi a vevőreklamációkat. Igény szerint csomagol: ajándékkosarat készít, díszcsomagolást végez. Előkészíti és lebonyolítja a reklámakciókat (árubemutatók, kóstolók, árengedményes akciók).
 
A képzés során oktatott szakmai modulok:
A szakmai vizsga részei:
 
Gyakorlati vizsgafeladat: Élőmunka kereskedelmi egységben/tanboltban: a vevő tájékoztatása, kiszolgálása magyar és idegen nyelven.  Az értékesítéshez szükséges bizonylat kitöltése. Az élelmiszerek, vegyiáruk, és gyógynövények választékának megfelelő feladatleírás alapján fogadja a vevőt, és megismeri a vevő igényeit, bemutatja az árut a vevőnek, és tájékoztatja az áruval kapcsolatos szolgáltatásokról, áruajánlással segíti a vevőt a vásárlási döntésben. Az értékesített terméket becsomagolja, és kitölt egy kapcsolódó bizonylatot.
 
Szóbeli vizsgafeladat: Az áruforgalommal összefüggő eladói feladatok. Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre.
 
A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései az alábbi témaköröket tartalmazzák:
– A z áru beszerzésével, átvételével kapcsolatos eladói feladatok
– Az áruhoz előírás szerint csatolandó dokumentumok megléte, szabályszerűsége
– Az áruforgalmi feladatokhoz kapcsolódó élelmiszer biztonsági és minőségügyi eladói feladatok
– A raktározással, készletezéssel és leltározással kapcsolatos eladói feladatok
– Az áru előkészítésével kapcsolatos eladói feladatok
– A fogyasztói érdekvédelem szabályaival, és a reklamációval kapcsolatos eladói feladatok
– A kereskedelmi egység működési rendjéhez kapcsolódó eladói feladatok
– Az eladó foglalkoztatásával kapcsolatos lehetőségek
– Baleset-, munka-, tűz- és környezetvédelemmel kapcsolatos eladói feladatok
– A pénzforgalommal és pénzkezeléssel kapcsolatos eladói feladatok
 
Mit tanulunk?
 
Áruforgalmi modul:
 
A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése modul:
 

Sikeres a szakmai vizsga, ha valamennyi követelménymodulhoz tartozó vizsgafeladatokat legalább 51%, vagy a feletti eredménnyel teljesíti.

A szakmai vizsga független vizsgabizottság előtt zajlik, sikeres vizsga esetén Élelmiszer- és vegyiáru eladó OKJ bizonyítványt kap.
 
A képzésben való részvétel feltételei:
Érdeklődni lehet a honlapon feltüntetett valamennyi elérhetőségen.